Ha itt van az ősz újra, akkor csukázás…

tabor240Hát, igen nem is olyan régen írtam pár szösszenetet az őszi csukázásaimról, hát erre már megint van az ősz. Én jobbára már szeptembertől ősznek számítom az időt, ez így volt idén is, hiszen már egy szeptember elejei pontyos túrán is túl vagyok a haverokkal. De erről majd később.

Mivel nyughatatlan ember vagyok, néha hamar megunom éppen azt amit csinálok, jelen esetben a pontyozást, 5:0-ra vezetnek a halak a kedvenc helyemen, a hátam mögötti tökös-hínaras vízben egyre többször hallom a csuka rablását. Majdnem mindig viszek mindent magammal, így sokszor a málhás szamár kutyafüle hozzám képest. Már előző este elfoglaltuk a helyünket, és az éjszakai harcsázásból marad kishalak is unatkozva várták a sorsukat a vödörben, döntés született. Csukázni fogok, idén először. A pergetés nem mindig a kedvenc műfajom, legjobban úszóval szeretem kergetni őket. A harcsás szerelés éppen megteszi majd, ha kell neki akkor elviszi ezt is( Csabi mondja, biztos igaza van), külön csukás szerelést nem készítek elő.

szerelek

Ime a szerelékem( feketecső a harcsák miatt van, a fonott zsinórt védi)

A szereléken 6/0-s egyágú horog, 100 gr-os úszó és egy ólom. Ennyi semmi több. A kárászok közül a legvirgoncabb kerül a horogra és már megy is a kitisztított helyre. A botot a fűbe teszem, mert szólít a szükség. Murphy törvénye, hogy amikor dolgod végzed, vagy eszel, akkor van kapás. Ez sem volt másképpen.

tokos

Nyerőhely

Persze, hogy olyankor jön a kapás, amikor az ember fia éppen elfoglalt. Dolgom végzése közben vigyorogva nézem, ahogy a csukám a 100 gr-os úszóval küzd. Hol leviszi, hol fel engedi, majd egy nagyobb húzással a nádasba rántja az egész cuccot. Közben én is végre a bothoz érek, és ütök egy nagy luftot. A kárászom megilletődve, felszabdalt hassal pislog a horgon. Na mondom ez meg mi volt? Mehet vissza, hogy a kárász is megkapja a végtisztességet. Éppen, hogy csak beloccsan a szerelék a vízbe már viszi is a koma, rövid nyeletés után be is vágok neki. Az erős cuccnak köszönhetően egy mozdulattal a partra emelem a csukát, ami kétszer kapott. Nem az  a  rekordlistás, de 45 cm-t megüti. Az egy ágú horog a felső ”csőrt” üti át, tökéletesen megakadva. A 20. után nem örül neki így az ember, de hát mégis csak ez a szezon első csukája, 2009  őszének első csukája..

szerelek1

Bevetésen harcsa vs. csuka?

tokos2

Szeretik a növénnyel benőtt helyeket…

A szerelék szempontjából egyáltalán nem finnyás a csuka, példázza ezt a fenti eset is. Minél egyszerűbb annál jobb. Ami biztos, ha egy akadó mellett fogsz egyet pár nap múlva más is elfoglalja a helyét, tavaly zsinórban 5 csukeszt fogtam ezzel a „módszerrel”. Érdemes nyitott szemmel járni, és megjegyezni a helyeket, mert amelyik adott, az a következőben is fog. Csabi barátommal így hát hivatalosan is megnyitottnak tekintjük az ide csukás szezont, ami nálunk jövő tavaszig fog tartani!

2009csukaja

Reklámok

~ Szerző: ortilos - október 5, 2009.

Egy hozzászólás to “Ha itt van az ősz újra, akkor csukázás…”

  1. Nem rossz!Én 35g os úszóval szoktam csukára menni,és nem fonott zsinórral hanem drótelőke,egyágu horog és 1 ólom.Bár még nemvolt rá kapásom remélem azért majd fogok vele.Azért Görbüljön

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: