Mura Letenye alatt…

Amikor ezt a blogot indítottam, akkor az volt a célom vele, hogy kizárólag a Drávával, valamint a helyi horgászvízzel fogok foglalkozni. Mint köztudott a Mura és a Dráva Őrtilosnál egyesül, és folytatja az útját tovább a Duna irányába, hol magyar, hol horvát területen.Még valamikor a kora tavasz folyamán Norbi barátommal végig jártunk pár helyet a Muránál is. Hát mit mondják, itt is vannak olyan szép helyek amíg megfogtak, illetve horgászati szempontból sem elhanyagolhatók.

Hogy ne menjünk messzire, persze, hogy messziről kezdem….

Az első hely amit a Muránál megemlítenék, az, ha Letenyét Molnári felől közelítjük meg, akkor:

Kavics Bánya

a várost jelző táblát követően kell balra kanyarodnunk. Ha a város irányából érkezünk egyértelműen jobbra kell kanyarodnunk. Ezt követően egy aszfaltozott úton haladunk tovább, ami egy idő után átvált kemény , sóderral borított úttestre.
Kb. 1 km után elérünk a kavicsbánya bejáratához, ahol két felé ágazik az út, itt bal kell fordulnunk, és már irányba is álltunk. Kb. újabb 2 km. Megtétele után érjük el a Mura töltését. A töltésen át haladva már meg is állhatunk, mert megérkeztünk.

Bevezető út-Sóderes

Ez az út vezet a Mura töltésének irányába, itt már elhagytuk a Kavics bánya bejáratát…

Egy ilyen csalitos út vezet a kanyarívhez…

A horgászhely jobb kézre esik nekünk, kb. egy 1 perces sétával érjük el a horgászhelyünket. Ha magasabb építésű az autónk nyugodtan a vízig autózhatunk, de azt hiszem egy kis séta senkinek sem fog megártani, és nyugodtak lehetünk mert az autónkat sem fogja senki piszkálni.( Eddig ez volt a tapasztalat, de ne kínáljuk fel magunkat, értéket sose hagyjunk az autónkban).

A horgászhely véleményem szerint egész évben horgászható, voltam kint kora tavasszal is, mindig voltak kint horgászok. Arra azért figyeljünk, hogy a szemben lévő part már horvát terület. Akinek jó a szeme az a határkövet is látni fogja. Szomorúan tapasztaltam, hogy itt is vannak trehány horgászok, valaki egy éjszakai pecázást követően a szemetét „véletlenül” a parton hagyta.

Elég magas a vízállás…ez a horgászhely közelről..

Kicsit távolabról…

És ilyen ha már a horgászhelyről tekintünk kifelé…

A kanyar másik nézetből….

Remélem sikerült bemutatnom ennek a csodálatos Magyaországi folyónk egyik arcát, ami nem csak horgászati szempontból, hanem mint természeti kincs is megér egy “misét”. Óvjuk, védjük a környezetünket!

Reklámok

~ Szerző: ortilos - június 25, 2007.

2 hozzászólás to “Mura Letenye alatt…”

 1. Mura

  A Wikipédiából, a szabad lexikonból.

  A Mura (németül: Mur) közép-európai folyó a Dráva leghosszabb mellékfolyója, amelyen négy ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország) osztozik kisebb-nagyobb mértékben .

  Az 1898 m magasan eredő folyó a Magas-Tauern-ban, Salzburg tartományban, majd Stájerország-ban egy éles kanyar után délre a szlovén határ felé veszi az irányt. Itt kelet-délkeletnek fordul és Légrádnál ömlik a Drávába. Teljes hossza 454 km.

  A Mura alsó folyásán “megrögzött” határfolyó. Az utolsó 130 km-ből, mintegy 100 km hosszan képez határt államok között (kb. 35 km szlovén-osztrák határ, 20 km horvát-szlovén, és kb. 45 km magyar-horvát határ) .

  A folyó az 1980-as évek végéig az egyik legszennyezettebb volt egész Európában. Főleg az osztrák részen szennyezték, papírgyárak és a nehézipar. A helyzet azóta sokat változott. A folyóba visszatért a pénzes pér, amely nem éppen a tűrőképességéről nevezetes.

  A Murán tavasszal és nyáron magas a vízállás mivel az Alpok-ban ekkortájt olvad el a hó. Ezt kihasználandó 31 vízierőmű épült rajta, ebből 30 Ausztriában, egy pedig Szlovéniában .

  Jellegzetessége az úszó vízimalom. Valaha 92 is volt a folyón, mára csak mutatóba maradt. A Muráról két tájegység is el lett nevezve -a Murántúl a mai Szlovéniában, és a Muraköz a mai Horvátországban a Dráva és a Mura között. Trianonig mindkettő Magyarország része volt, együttes nevük Muravidék.

  Jelentősebb mellékfolyói a Murica, Lendva balról, jobbról pedig a Ščavnica és a Trnava, melyet szabályozáskor, a horvátok átirányítottak a Drávából a Murába.

  Jelentősebb városok a Mura mentén : Murau, Judenburg, Graz,Mureck, Gornja Radgona, Radenci és Muraszerdahely.

 2. A Kerkatorok-Letenye közötti szakaszt horgásztam,változó sikerrel.Sajnos a folyó napi ingadozása elég jól megzavarta a halak kapókedvét.Nem természetes ingadozás volt ez,hanem valamelyik szomszédos duzzasztó vizeresztésétől függött.Az igazi gond az volt,hogy valamikor 2000 környékén,valaki úgy döntött,hogy ki kell robbantani a vízbedőlt fákat,tuskókat.Ez meg is történt,a robbantók meg szedték a hatalmas harcsákat,süllőket ,meg ami értékelhetőbb hal volt,az apróhalat hagyták a helyieknek.Ezt tőlük,mármint a helyiek elmondása alapján tudom.Ezekután nem akart helyreállni a régi halbőség.A gyors víz még gyorsabban futott,beálló,búvóhely alig maradt.Persze ennek a víznek is vannak sajátosságai.Bizonyos időben,bizonyos helyeken,bizonyos halakat szépen lehetett fogni.Az éves jegy 4000 ft volt,sokan azt hitték,hogy ez napijegy! Sokan ezt sem engedhették meg maguknak,így maradt az orvhalászat.Szerintem a mai napig dívik ez a “sport”.A horvát oldalon egyik napról a másikra megszünt a gereblyézés és hálózás,gondoltam megtértek az orozók!Tévedtem.Egy törvény állította meg a tilosban járókat.Ha bárkit törvényben meg nem engedett eszközzel találtak a hatóság emberei a vízparton,eszköz elkobozva,ember börtönbe.Hogy piszkosul el is verték a renitenseket,az legyen az ő titkuk.Egy biztos,a módszer bevált.A lényeg,szép egy víz,csak vigyázni kéne rá.Évek óta nem járom a partját,de az emlékei megmaradnak az augusztusi kárászinváziónak,minden ötödiken harcsafogás nyomai,az ívás előtt bandázó balinok vehemens kapásai egy bizonyos színü támlygó villantóra,/csak arra/a nyurgák megállíthatatlan kirohanásaira amíg tart a zsinor a dobon,aztán csett,a gyönyörű esti süllőkre,amíg a hold fel nem jön,vagy az izmos márnák bototmegdolgoztató fárasztására,egy száknyi “egyéb”hal,melyekről más vizekben csak álmodnak a sporik,nem beszélve a gőzmozdony harcsákról,melyek oly szépen tudnak játszani az orsó fékjének hangjain,tiszteletdíjként egy rapalával a szájukban távozva angolosan.Uff

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: